Hozzávalók:
Fehér tészta
30dkg liszt
12dkg cukor
10dkg vaj
1db citrom reszelt héja
1db vanília rúd kikaparva
1db tojás
Barna tészta
a fehér tészta hozzávalói +2ek kakaó por
Elkészítés:
A felkockázott hideg vajat gyorsan elmorzsoltam a liszttel, majd hozzáadtam a cukrot, citrom héjat, vaníliát.
A tojás hozzáadásával tésztát gombóccá gyúrtam.
A barna tésztánál a tojás hozzáadása előtt még belekerült a kakaó por.
Mindkét tésztát tetővel lezárt tálban hűtőben 1órát pihentettem.
A fehér és a barna tésztát külön külön az állítható nyújtóval fél cm vastagra kinyújtottam, majd a sütipecséttel mintáztam.
180°C-on 8-10perc alatt megsült.
Kívül roppanós belül puha tallérok készültek ami jól záródó süteményes dobozban sokáig eltartható.
Sütipecsét használata: A pecséthez tartozó hengerrel a tésztából 6 cm-es köröket kiszúrtam, majd a hengeren keresztül megpecsételtem a 6 minta egyikével. A pecsétet kiemelve a hengerből a szilikon mintázóhoz tapadt tallért egy gyengéd, de határozott mozdulattal a szilikonos sütőpapírral leterített sütőlapra ejtettem. A pecsét nyelére gyakorolt gyengéd de határozott ütés hatására a szilikon mintázóról a tészta ráesik a sütőlapra, a kívánt helyre ahonnét már nem kell mozgatni, kerülve a deformálódást.
A cifra minta a lehulló részek összedolgozása-nyújtása-kiszúrásával jött létre.
A tészta nyújtása, sem a sütipecsét használata nem igényelt lisztezést, a tészta hidegen tartása segítette a lisztezés elkerülését.
A sütipecséthez tartozó szilikon mintázók tárolásra a szétszedhető sütipecsétben.
További sütipecsétes kekszek a blogon:
Háromszínű sütipecsétes keksz
Karácsonyi sütipecsétes kekszek
Sütipecsétes kekszek
Bagoly és smiley mintás kekszek
állítható nyújtó, sütipecsét
Ahol megvásárolható
eszközök sütéshez főzéshez
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése