Hozzávalók:
50dkg kenyér liszt
20dkg öregtészta
2tk só
2ek olaj
3dl langyos víz
1.5dkg élesztő-friss
opcióként: magok szezám, kömény,
Elkészítés:
A lisztet tálba szitálom, összekeverem a sóval. Közepébe mélyedést formázok, belecsipkedem kisebb-nagyobb darabora az öregtésztát, beleöntöm a vizet és az olajat, majd rámorzsolom az élesztőt.
Megdagasztom géppel, mikor már nem tapad a tál oldalához a tészta kelesztő tálba öntöm, tetejét rázárom. kb 45-50 percig kelesztem, kelesztés alatt ha ledobta a tál a tetőt újra rázárom.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre öntöm, átgyúrom, 4 egyforma darabra osztom, gömbölyítem, letakarva kb 15 percig pihentetem. Bagett sütő hosszúságúra formázom.
A megkelt bagetteket lepermetezem vízzel, megszórom magokkal és 210°C -ra előmelegített sütőbe tolom, aminek az aljába kicsi edényben vizet raktam.
Kb 25-30 perc alatt megsül.
Kiegészítés:
öregtészta:hozzávalók:
50dkg kenyér liszt, 1tk só, 3dl langyos víz, 1dkg friss élesztő
elkészítés:
kelesztő tálba szitálom a lisztet, belekeverem a sót, a vízben elkevert élesztőt, ráöntöm a lisztre. Összegyúrom-ezt dagasztani nem kell. Rápattintom a kelesztő tál tetejét, és a konyhában 10-12 óra alatt érlelődik. A hosszú idő alatt többszörösére kel, nyúlós állagú tésztává alakul.
Kelesztő tálban lezárva, hűtőben tárolva több hétig eltartható.
A felhasználástól függően több kenyérhez elegendő ez a mennyiség.
Öregtésztáról többet itt
Vekniformázásról többet itt
bagett sütő lemez
kelesztő tálak kicsi közepes nagy óriás
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése