Eszközök Sütéshez Főzéshez

2015. 03. 10.

Rácsos almás pite

A sok gyümölccsel-almával készült süteménynek sülés közben szellőzni kell, különben eláztatja a tésztát. Ezt könnyű megakadályozni ha  ha a tetejét fedetlenül  hagyjuk vagy tetejére tésztarács kerül.
Egész évben készíthető ez a finom sütemény.


Hozzávalók:

a tésztához
45dkg  liszt
15dkg  cukor
20dkg  vaj
1tk      só
2db     tojás sárgája
2ek     tejföl

a töltelékhez
1kg     alma tisztítva
10dkg cukor
2tk      őrőlt fahéj
1/2csg vaniliás puding por-főzhető
5dkg   durvára vágott dió
2db     citrom leve

1db     tojás lekenésre


Előkészítés:
Tisztítás után az almát  ledaráltam.   Az univerzális darálóhoz 4 db szeletelő betét tartozik,  az egyik betéttel  könnyen és biztonságosan elvégezhető az alma aprítása tésztába. Meglocsoltam az egyik citrom levével.

Elkészítés:
-Az átszitált lisztet elmorzsoltam  a vajjal, hozzáadtam a cukrot és a sót, majd a tojássárgáját és a tejfölt.  Miután összegyúrtam egy  nagyobb és egy  kisebb   cipót formáztam és hűtőszekrényben tetővel lezárt tálban 1 órát pihentettem.
-Közben elkészítettem a tölteléket.
A cukrot aranybarnára pirítottam, majd a kinyomkodott almát hozzáadtam. Ráöntöttem a második citrom levét, és a fahéjat, valamint a  felfogott almaléből  1/2 dl-ben elkevert pudingot. Az egészet éppen csak összeforgattam és levetem a tűzhelyről hűlni.
-A  nagyobb tésztából kb 38 cm korongot nyújtottam,  és egy  30 cm átmérőjű porcelán pitesütőbe terítettem. Az oldalánál a tésztát a bordákhoz nyomkodtam, a túllógó  tésztaszéleket  levágtam, az alját villával sűrűn megszurkáltam.
-Durvára aprított dióval meghintettem a tészta alját, majd rászedtem a  kihűlt tölteléket.
-A kisebb tésztát szögletes lapra nyújtottam és kb 2 cm széles csíkokat vágtam belőle, amit a töltelék tetejére rácsoztam.
-A lehulló tészta darabot összegyúrtam, 2 rudat formáztam majd összesodortam és a tészta tetejére fektettem szegélyként.
-Végül felvert tojással lekentem.  190°C-ra előmelegített sütőben kb 45 perc alatt megsült.


            daráló és pitesütő a www.sutnifozni.hu wbshopban

                                                  


Nincsenek megjegyzések: