Eszközök Sütéshez Főzéshez

2016. 02. 01.

Mákos-almás-túrós lepény



Hozzávalók:

a tésztához
30dkg   tönkölybúza liszt világos-vagy finom liszt
18dkg   vaj
1tk        só
7dkg     cukor
1db       tojás



a mákos töltelékhez
20dkg     mák-darálva
2,5dl       tej
5dkg       búzadara
7,5dkg    cukor
2,5dkg    vaj


a túrós töltelékhez
50dkg     krémtúró
2db         tojás
1/2db      narancs héja és leve
3dkg       étkezési keményítő
30dkg     alma-tisztítva

tetejére-opcionális
2dkg     mogyoró szelet






 Elkészítés:

-A tésztához az átszitált lisztet összekevertem a sóval, majd a hideg felkockázott vajat elmorzsoltam a lisztben, hozzákevertem a cukrot.
-Tojás hozzáadásával tésztává formáztam.
-Kinyújtottam és kibéleltem vele egy kivehető aljjal rendelkező 21x31 cm-es piteformát.
-Hűtőszekrényben  pihent míg a töltelékek elkészültek.

-A mákos töltelékhez a  tejet, cukrot, búzadarát, darált mákot folyamatos keveréssel felforraltam. Hozzáadtam a vajat, elkevertem. Kihűlt, míg a túrós töltelék elkészült.

-A túrós töltelékhez a túrót  tojássárgával, cukorral, narancs levével és resztelt héjával krémesre kevertem. Beleforgattam az étkezési keményítőt.
-A tojás fehérjéből habot vertem és a felkockázott almával váltakozva a masszába kevertem.





Összeállítás:


-Az omlós tésztára öntöttem a mákos töltelék felét, majd ráterítettem az összes túrós tölteléket.
-A maradék mákos masszával bepöttyöztem a  túró tetejét.
-Rászórtam a vágott mogyorót.
-180°C-ra előmelegített sütőben kb 55 perc alatt megsült.

-Miután langyosra hűlt, kiemeltem a formából és szépen kiadta a bordás oldalát.


                                      pitesütők kivehető aljjal, több méretben a www.sutnifozni.hu webshopban

2 megjegyzés:

csipike írta...

Ez nagyon különleges és igazán finom lehet, szépen megsült ebben a formában. :-)

Németh Erzsébet írta...

Csipike, ezzel a formával nagyon könnyű dolgozni, miután kihűl a tészta, könnyedén leemelhető és szeletelhető. A süti meg nagyon finom nem kellett tologatni hogy valaki már egye meg.