Hozzávalók:
50dkg tönköly liszt világos-vagy finom liszt
2,5dl tej
1tk cukor
2,5dkg élesztő-friss
1ek só
0,5dl olaj
10dkg tejföl
tetejére
4ek víz
3ek liszt
1ek só
Elkészítés:
-Langyos tejben elkevertem a cukrot majd belemorzsoltam az élesztőt. Felfutott.
-Az átszitált lisztet összekevertem a sóval.
-Hozzáadtam a felfutott élesztőt, olajat, tejfölt.
-Alaposan összedolgoztam. Majd tetővel lezárt tálban 50 perc alatt duplájára kelesztettem.
-Enyhén lisztezett munkalapra borítottam és 16db egyenlő részre osztottam. Kis gombócokra gömbölyítettem és letakarva további 20 percet pihentettem.
-A kis gombócokat ovál alakra nyújtottam és feltekertem, kicsit megsodortam. Kb 22 cm hosszú lett.
-Miután az összeset kisodortam, sütőpapírral leterített sütőlemezre raktam 4-4 egymás mellé.
-A 4-4 darab sütés közben összesül és kis csoportok alakulnak ki. (ez a tészta jellegzetessége )
-200°C-ra előmelegített sütőben sütöttem 15 percig, majd megöntöztem a sós -vizes-lisztes keverékkel. Tovább sütöttem még 10 percig.
-Forrón is nagyon finom péksütemény. Sajttekercs mellé is adható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése