2023. 10. 13.

Sonkás olívás lepény

 Hozzávalók:


220g      liszt
250g      fekete olívabogyó-magozott
300g      füstölt sonka
4db        tojás M
1mk       mustár
80g        száraz sajt
12g        sütőpor 
1dl         sör
0,5dl      növényi olaj
30g        magkeverék - szezám, len
1tk         só


Elkészítés:
  • Tojásokat felvertem, hozzáadtam a sót, mustárt, sütőporos lisztet,
  • Majd az olajat és a sört. Összekevertem.
  • Következett az apróra vágott sonka és olíva, reszelt sajt.
  • Mindezekkel együtt összeforgattam.
  • Zsiradékkal kikent  sütőformába kanalaztam, magokkal megszórtam a tetejét.
  • 180°C-ra előmelegített sütőben kb 35 perc alatt megsült.












2023. 09. 14.

Négyzetes kakaós foszlós kalács

Napok múlva is puha kalácsa tang zhong technikának köszönhetően




Hozzávalók.
a tang zhonghoz

22g          liszt
130ml      víz 

a tésztához
345g       liszt
30g         cukor
20g         élesztő
6g           só
30g         vaj
165ml     tej
1db         tojás M

8g          kakaópor
2ek        tej






Elkészítés:
  • A Tang Zhong technika egy természetes állomány javító eljárás, ősi japán technika amitől foszlósabb puhább lesz a kalács, kenyér, péksütemény ( amiben alkalmaztuk )
  • Otthoni körülmények között készült pékárú állomány javítójának is nevezik
  • Hogy mennyi tangzhong készüljön az a végső mennyiségtől függ mennyi liszttel dolgozunk.
  • Folyadék ami lehet tej vagy víz 4-5-6 szoros lehet a liszthez viszonyítva,
  • az eljárás lényege: a folyamat során a lisztben lévő keményítő zselatinizálódik, dagasztás közben a liszt több folyadékot tud felvenni és  megkötni, magasabbra tud emelkedni, foszlósabb lesz jobb lesz a textúrája


  • A vizet forrásig melegítettem majd a   továbbra is melegedő vízbe apránként hozzáadtam a lisztet.
  • Habverővel kevergetve puding állagúra főztem.
  • Mindez nem tartott tovább 1-2 percnél 
  • Előző este is elkészíthető, hűlt állapotba kell a tésztához adni.
  • Nagyobb adag is készülhet, 1-3 napig zárt tálban hűtőszekrényben eltartható.

A kalács elkészítése:
  • Átszitált lisztben elkevertem a sót.
  • Hozzáadtam  felfutott élesztőt,   (kevés langyos cukros tejben elkevertem és felfuttattam)
  • tojást, cukrot, tejet, a tangzhongot
  • Elkezdtem összeállítani majd a puha vajat is hozzáadtam.
  • Alaposan megdagasztottam a tésztát.
  • Ketté vettem, egyik feléhez hozzáadtam a 2 evőkanál tejben elkevert kakaóport.
  • Mindkettő tésztát kb 1 óráig kelesztettem.
  • Majd kb 40x15 cm téglalapra nyújtottam mindkettőt.
  • A kettő tésztát egymásra helyeztem.
  • 1x2x átgurgattam rajt a nyújtófát.
  • Hosszanti oldalán kb 1/3 részt  felhajtottam, majd  tovább hajtottam a tésztát 
  • Így kaptam egy kis darab több rétegű tésztát, amit kb 30 percig pihentettem.
  • Kicsit nyújtottam nyújtófával.
  • 3 csíkba felvágtam.
  • A csíkokat kifordítva ( rétegezés látható legyen ) hármas fonással összefontam.
  • A fonat két végét a tészta alá fordítottam, ezáltal kaptam egy téglalap formát  (nagyjából) 


  • A formában még kelesztettem, a tészta kb  90% magasságot ért el mielőtt rátoltam a tetőt.
  • 180°C-ra előmelegített sütőben kb 50 perc alatt megsült
  • Tetejét nem kentem le.
  • Rácson hűtöttem.


Négyzetes sütőforma a Sütnifőzni Konyhafelszerelési Webáruházban







Sütéshez főzéshez partnerem a Sütnifőzni konyhafelszerelési webáruház




2023. 08. 30.

Szedres financier



Édes egyszerű sütemény aminek az elkészítésénél egy apró lépést fontos betartani. A vajat  felforraljuk, ezzel megtisztítjuk a víztől.

Maradék tojásfehérje felhasználásához egyszerű és finom sütemény.


Hozzávalók:

60g       liszt
90g       mandula darált
90g       vaj
100g     cukor
165g     tojásfehérje ( 4 db )
6g         sütőpor
16db    szeder



Elkészítés:

  • A vajat felforraltam, mindaddig forrásban tartottam míg a felesleges víz elpárolgott róla, borostyán sárga színt nem kapott, leszűrtem.
  • Összekevertem az átszitált lisztet, darált mandulát, sütőport,cukrot, tojás fehérjét amit nem kell felverni.
  • Összekevertem, hozzáadtam a meleg, de nem forró vajat.
  • Kivehető aljú sütőformába terítettem, 16 db  szedret elosztottam a felületén.
  • 180˘C-ra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsült.





















2023. 08. 25.

Pizza szósz -paradicsom szósz

Pizzára, kiflibe csigába, húsok mellé 



Hozzávalók:

2kg      paradicsom
400g    zeller
300g    vörös hagyma
800g    kápia paprika
400g    fehér répa
200g   fokhagyma
4ek     olíva olaj
3csg    bazsalikom friss
150g   cukor
100g   só
2ek     étkezési keményítő



Elkészítés:


  • Paradicsomot forró vízbe engedtem, héját lehúztam, négy részre vágtam.
  • Zellert, fehér répát, paprikát felkockáztam.
  • Hagymákat, bazsalikomot  finomra aprítottam.
  • Nagy edénybe öntöttem mindezeket.
  • Rászórtam a cukrot, sót, olíva olajat.
  • Jól átkevertem.
  • Ez most kemencében maradék hőn  ( 120°C-tól kihűlésig  ) megfőtt, kevergetni nem kellett.
  • Összeturmixoltam.
  • Tetem bele  étkezési keményítőt, (sűrűbb legyen ) felforraltam tűzhelyen.
  • Előkészített üvegekbe öntöttem, tetejüket lezárva, fejre állítottam míg  kihűltek.
  • Természetesen  tűzhelyen is készíthető sok kevergetéssel.





































2023. 08. 14.

Cukkinis zabpelyhes fasírt

 Cukkinis zabpelyhes fasírt mártogatósokkal, köretek mellé, hidegen vagy melegen




Hozzávalók:

500g     darált pulykahús
120g     zabpehely
270g     cukkini reszelve
80g       vörös hagyma
1db       tojás
            fűszerek:
            só, bors, őrölt piros paprika



Elkészítés:

  • Darált húshoz adtam a zabpelyhet,  reszelt cukkinit, felaprított vöröshagymát,
  • Továbbá a fűszereket.
  • Jól átkevertem.
  • Tojás hozzáadásával összeállítottam.
  • Fél órát pihentettem, gombócokat formáztam.
  • 180°C-ra előmelegített sütőben sütőtálban  kb 35 perc alatt megsült.


Sütés előtt











2023. 08. 10.

Chilis sárgabarack lekvár

Pikáns íz a lekvárban


Hozzávalók:

2kg     sárgabarack 
200g   befőzőcukor steviával
2db     citrom leve
3db     chili paprika


Elkészítés:
 
  • A megmosott sárgabarackokat  szűrőkanállal 1-2 percre forró  vízbe engedtem, majd hideg vízbe szedtem, ezáltal gyorsan le is hűlt.
  •  A vízből kiemelve lecsepegtettem, a héját lehúztam, magját eltávolítottam.
  • Egy nagy fazékba öntöttem a barackokat, rászórtam a befőzőcukrot, egész chilit, citrom levét,  elkezdtem folyamatos keveréssel  nagy lángon főzni, de csak annyira volt magas a hőmérséklet, hogy ne képződjön hab. 
  • Puhult, botmixerrel pürésítettem, tovább főztem, kevergetve, megakadályozva  a hab képződést.
  •  Amint a megfelelő  sűrűséget elérte, a forró lekvárt az előre elkészített üvegekbe mertem. ( tányérra kicseppentve néhány percnyi várakozás után ellenőrizhető  a kívánt állag )  
  • A teli töltött üvegeket lezárás után fejre állítottam kb 15 percre.


















2023. 08. 08.

Sonkás kifli

Omlós tészta apró sonka darabokkal a tésztában


Hozzávalók:

300g       liszt
170g       vaj
180g       sonka
60g         tejföl
1db         tojás
               só, bors



Elkészítés:

  • Az átszitált lisztet összekevertem a  puha vajjal.
  • Hozzáadtam a nagyon apróra vágott sonkát, sót borsot.
  • Tejföl tojás hozzáadásával tésztává formáztam.
  • Két részre osztottam
  • Enyhén lisztes felületen kinyújtottam.
  • Kör tésztavágóval 25 cm  kört vágtam ki belőle ( mindkettőből ) 
  • A kört 8 cikkre osztottam, 
  • a körcikk széles felétől haladva feltekertem.
  • 180°C-ra előmelegített sütőben sütőlapon megsültek























2023. 08. 07.

Tekert kakaós kalács


Tekert kalács  tang zhong-gal

Hozzávalók:

a tang zhonghoz

25g          liszt
150g     víz 



550g   tönköly liszt
150g   rétes liszt
40g     DW 1:4 negyedannyi  cukorhelyettesítő
              ( vagy 160g  cukor )
2db      tojás
30g      élesztő
4dl       tej 
1tk       cukor
70g       vaj
3ek       kakaópor
1db       tojás 




  • A Tang Zhong technika egy természetes állomány javító eljárás, ősi japán technika amitől foszlósabb puhább lesz a kalács, kenyér, péksütemény ( amiben alkalmaztuk )
  • Otthoni körülmények között készült pékárú állomány javítójának is nevezik
  • Hogy mennyi tangzhong készüljön az a végső mennyiségtől függ mennyi liszttel dolgozunk.
  • Folyadék ami lehet tej vagy víz 4-5-6 szoros lehet a liszthez viszonyítva.
  • Az eljárás lényege: a folyamat során a lisztben lévő keményítő zselatinizálódik, dagasztás közben a liszt több folyadékot tud felvenni és  megkötni, magasabbra tud emelkedni, foszlósabb lesz jobb lesz a textúrája

Elkészítés 


A tang zhong

  • A vizet forrásig melegítettem majd a   továbbra is melegedő vízbe apránként hozzáadtam a lisztet.
  • Habverővel kevergetve puding állagúra főztem.
  • Mindez nem tartott tovább 1-2 percnél 
  • Előző este is elkészíthető, hűlt állapotba kell a tésztához adni.
  • Nagyobb adag is készülhet, 1-3 napig zárt tálban hűtőszekrényben eltartható.


A kalács
  • Az élesztőt kevés tejben a cukorral, felfuttattam, majd hozzáadtam az átszitált lisztekhez.
  • Hozzáadtam a felvert tojást, az összes tang zhongot, cukorpotlót, tejet, összedagasztottam.
  • Apránként hozzá került  a puha vaj.
  • Alaposan összedagasztottam, ketté vettem egyik adagba belekevertem a kakaóport, amit kevés tejben elkevertem
  • Kelesztő tálban  duplájára kelesztettem,  kinyújtottam, a világosra fektettem a barnát, feltekertem.
  • Tepsiben még 30 percet kelesztettem. Tojással lekentem a tetejét.
  • 180˘-ra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsült.
  • (A hozzáadott tej liszt fajtánként változhat lehet több vagy kevesebb, a sütési idő sütőnként változó, szintén lehet több vagy kevesebb )














2023. 08. 03.

Cukkinis mákos kocka

 Egyszerű gyorsan elkészíthető kevert sütemény



Hozzávalók:

4db         tojás M
120g       cukor
200g       liszt
700g       cukkini-tisztítva
150g       mák-darálva
12g         sütőpor
1db          citrom leve és héja
0,5dl        olaj
1tk           só



Elkészítés:

  • Tojásokat cukorral, sóval, olajjal habosra kevertem.
  • Hozzáadtam a  finomra reszelt cukkinit, citrom reszelt héját és levét.
  • Belekevertem  a sütőporos lisztet, darált mákot.
  • Alaposan összekevertem
  • 25x25 cm-es tepsibe terítettem
  • 180°C-ra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsült.







Sütéshez főzéshez eszközökben partnerem a Sütnifőzni Konyhafelszerelési Webáruház







2023. 07. 26.

Pudingos gyűrű

 

Hozzávalók:

3x5dl        tej
3x40g      búzadara
3x100g    cukor
40g          vaníliás puding por főzhető fajta
40g          epres   puding por  főzhető fajta
40g          csokoládés puding por főzhető fajta

kókuszreszelék  a rétegek közé


Elkészítés:

  • Az 5 dl tejből keveset elvettem amiben csomómenetesre kevertem a  csokis pudingot, darát, cukrot.
  • A  maradék tejet hozzáöntve tűzhelyen besűrítettem.
  • Desszertes Gyűrűbe öntöttem az elkészült csokis pudingot 
  • Megszórtam kókusz reszelékkel 
  • Majd az epres  és vaníliás elkészítése is hasonlóan  történt.
  • A rétegek közé és a tetejére kókusz reszeléket szórtam.
  • Mire az egyik puding elkészült a  desszertes gyűrűben lévő megszilárdult annyira hogy ráönthető volt az újabb réteg.
  • Éjszaka hűtőszekrényben áthűlt, a formából kiöntve szeletelhető.


Desszertes gyűrű megvásárolható a Sütnifőzni konyhafelszerelési Webáruházban











2023. 07. 25.

Garibaldi keksz sütemény

Sok híres ember nevével összefonódó étel forog  mai napig is a köztudatban. Garibaldi egyszerű ember volt, az  egyszerű ételeket kedvelte. Ezt  könnyen elkészíthető sütit  hozzá kötik.


Hozzávalók:
a tésztához
250g   liszt
1tk      só
150g   vaj
100g   cukor
30ml   tej


töltelékhez
2ek    ribizli lekvár
50g    ribizli
20g   cukor
1tk    fahéj



lekenésre
1db   tojás sárga



Elkészítés:

  • Átszitált lisztben elkevertem a sót, cukrot.
  • Hozzáadtam a hideg felkockázott  vajat.
  • Gyorsan összemorzsoltam az alapanyagokat.
  • Tej hozzáadásával összeállítottam a tésztát.
  • Ketté vetem és hűtőszekrényben kb fél óra alatt áthűlt.
  • 25 x 25 cm re nyújtottam a gombócokat.
  • Egy  25x25 cm méretű tepszibe fektettem  az egyik kinyújtott lapot.
  • Megkentem vékonyan ribizli lekvárral.
  • Rászórtam a lecsepegtetett ribizli szemeket majd a fahéjas cukor felét.
  • Befedtem a másik kinyújtott tészta lappal.
  • Lekentem tojás sárgával.
  • Megszórtam a maradék fahéjas cukorral.
  • 180°C-ra előmelegített sütőben kb 40 percig sült.
  • Kicsit keményre ropogósra sütöttem.
  • Jól záródó dobozban pár napig eltartható, nem nagy adag  sokáig nem tart ki.



Kerek Sütis Tároló  megvásárolható a Webáruházban




              Sütéshez Főzéshez eszközökben partnerem a Sütnifőzni Konyhafelszerelési Webáruház



2023. 07. 21.

Lavash-örmény lapos kenyér

 Lavash az örmény lapos kenyér

  Puha lapos kenyér könnyen összehajtható tekerhető



Lavash Örmény lapos kenyérnek nevezik, de iráni gyökerekkel rendelkezik.
A lavash  kovásztalan kenyér.
A Közel-Keleten gyakori de szerte a világon fogyasztják.
Az örmény konyha szerves része, az étel az örmény kultúra kifejezéseként felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára.
Az autentikus lavash: liszt, víz, só összetevőkből áll.
Ez a recept egy európai variáció.



Hozzávalók

50dkg      búza liszt
1tk           cukor
1tk           só
2,5dkg     élesztő-friss
3ek           olaj
150ml       tej
100ml       víz



Elkészítés


  • Kevés langyos vízben cukorral elkevertem az élesztőt.
  • Átszitált lisztet, sót, élesztős vizet, langyos tejet, maradék langyos vizet összekevertem,  hozzáadtam az olajat, tésztává gyúrtam.
  • Rugalmas, puha, nem ragadós tészta lesz belőle.
  • Meleg helyen kelesztő tálban lefedve pihent 1 órát.

  • Miután megkelt, munkalapon átgyúrtam, 12 db-ra osztottam.
  • Kilapítottam kinyújtottam kb 20-25  cm átmérőre.
  • Meleg serpenyőben zsír nélkül mindkét oldalát megsütöttem.
  • A lapokat nedves konyharuhával letakarva tartottam, de hűtőszekrényben légmentesen záródó dobozban 1-2 napig eltartható.
  • Húsokhoz salátákhoz nagyon jó, töltve vagy csak önmagában.










2023. 07. 20.

Márványos kocka

 Egyszerű gyorsan  elkészíthető sütemény


Hozzávalók:
35 dkg       liszt
18dkg        cukor
6db            tojás M
25dkg        vaj
1tk             só
2dl             tej
20ml          tej
8g              sütőpor
4dkg          kakaópor



Elkészítés:

  • Cukrot vajjal habosra kevertem,egyenként hozzáadtam az egész tojásokat, tovább habosítottam.
  • Hozzáadtam a 2dl tejet, sóval sütőporral elkevert lisztet.
  • Összeforgattam.
  • Az így összeállt tésztát ketté vettem.
  • Az egyik feléhez hozzáadtam a 20 ml tejben elkevert kakaóport.
  • 25x25 cm-es tepsibe kanalaztam a fehér tésztát, rá a barnát,
  • Saslik pálcával összekevergettem, mintáztam .
  • 180°C-ra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsült.
































2023. 06. 07.

Leveles tésztás epres kocka

 Hozzávalók:

a tésztához 

270g       friss  leveles tészta 1 csg


krémes töltelékhez:

250g           mascarpone
200ml         habtejszín
40g             cukor
20g             zselatin fix  1 csg


eper szószhoz:
400g         eper
50g           cukor
1db           citrom leve és reszelt héja


tetejére:
70g   dió-durvára vágva


Elkészítés:


  • Az apróra vágott epret összefőztem citrom levével, citrom reszelt héjjal, cukorral, összeturmixoltam.

  • Krémsajtot összekeverem a cukorral, hozzáadtam a kihűlt eper szószt,  felvert habtejszínt, zselatin fixet.

A sütemény összeállítása

  • Egy állítható torta keretet 20 x 20 cm-esre kihúztam.
  • Belehelyeztem a leveles tésztából kivágott 20x20 cm-es lapot ami már kihűlt.
  • Ráöntöttem az epres mascarponés krémet, elegyengettem.
  • A maradék leveles tésztát összetörtem, összekevertem durvára vágott dióval, rászórtam a töltelékre.
  • Éjszakát hűtőszekrényben áthűlt.












                         Sütéshez főzéshez eszközökben partnerem a Sütnifőzni Konyhafelszerelési Webáruház


                            Június 30-ig vásárláshoz felhasználható kupon EPER
                    12.000 .- ft feletti kosárértéknél 8% kedvezményt lehet érvényesíteni








2023. 05. 31.

Rebarbarás-epres mandulás pite

Rebarbara a süteménybe kívánkozó zöldség 


Hozzávalók:

a tésztához
250g    liszt
100g    vaj
80g      víz
só        csipet

más nem kell  a tésztához nem maradt ki semmi

Elkészítés:

az epres rebarbarás lekvárhoz

250g       eper
250g       rebarbara
1db         dzsemfix 2:1

Elkészítés:

  • Az apróra vágott epret, rebarbarát, dszemfixet sűrűre főztem.


a mandula krémhez

100g     vaj
2db       tojás M
100g     barna cukor
100g     mandula liszt

tetejére  250g    rebarbara
szórásnak barna cukor


Elkészítése:

  • Puha vajat összekevertem a cukorral, hozzáadtam a mandula lisztet, tojást.
  • Krémes masszává kevertem.
A pite összeállítása

  • A pitesütőbe nyújtott tésztát megkentem  a kihűlt lekvárral.
  • Az összegyúrt lehulló tésztát 26 cm re nyújtottam, lekvárra terítettem.
  • Erre a tészta lapra öntöttem  mandula krémet.
  • A mandula krémre rakosgattam a feldarabolt nyers rebarbarát.
  • Megszórtam barna cukorral.
  • 180°C-ra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsült.














 









2023. 05. 20.

Sonkás spárgás vekni

Hozzávalók:

230g      liszt
270g      zöld spárga
260g      füstölt sonka
4db        tojás M
1mk       mustár
60g        száraz sajt
12g        sütőpor 
1dl         sör
0,5dl      növényi olaj
25g        magkeverék - szezám, len
1tk         só


Elkészítés:
  • Tojásokat felvertem, hozzáadtam a sót, mustárt, sütőporos lisztet,
  • Majd az olajat és a sört. Összekevertem.
  • Következett az apróra vágott sonka és spárga, reszelt sajt.
  • Mindezekkel együtt összeforgattam.
  • Zsiradékkal kikent szűk sütőformába kanalaztam, magokkal megszórtam a tetejét.
  • 180°C-ra előmelegített sütőben kb 50 perc alatt megsült.
  • Ajánlott közben ellenőrizni a tésztát, sokáig kell sütni míg átsül, nem gond ha az oldala kicsit pirul.



















2023. 05. 18.

Rebarbarás pite

 Rebarbara a desszertként használható zöldség

Rebarbarás pite


Hozzávalók: 

a tésztához


120g  búza liszt
60g    teljes kiőrlésű búza liszt
120g  vaj
20g    negyedannyi édesítő-vagy 80g  cukor 
24g    tojás sárga - 1 db
1db    zöld citrom héja
47g     zöld citrom leve - 1 db
40g     tejföl

a krémhez


250ml    tej
1mk       vanília kivonat
74g         tojás sárga - 3 db
10g         negyedannyi édesítő
16g         étkezési keményítő
80g         vaj

a rebarbarához

400g      rebarbara
10g        negyedannyi édesítő
1mk       vanília kivonat
              víz

a tetejére

20g  mandula forgács-opcionális

Elkészítés
  • Tésztához a lisztben elkevertem a vajat, hozzákerült az édesítő, reszelt citromhéj, majd citromlé, tojás, tejföl hozzáadásával tésztává gyúrtam.
  • Fél órára hűtőszekrénybe került.
  • Majd kinyújtottam  ,hosszú pitesütő formába simitottam,  sütőpapírt terítettem a tésztára ráöntöttem a kerámia sütőbabot,  180°C-ra előmelegített sütőben 12 percig sütöttem, majd a sütőbab eltávolítása után további 20 percig.

  • A feldarabolt rebarbarát lábasban 2-3  percig összeforraltam az édesítővel vaníliával, majd kiszedve a vízből kihűlt. 

  • A krémhez vízgőz felett a vaj kivételével a hozzávalókat puding állagúra sűrítettem.
  • Kihűtöttem, hozzákevertem a puha vajat.

  • Az így elkészült krémet a közben kihűlt pite tésztára simítottam, rárakosgattam a kihűlt rebarbarát, mandula forgáccsal megszórtam.















  





                Sütéshez főzéshez eszközökben partnerem a Sütnifőzni Konyhafelszerelési Webáruház