2024. 11. 06.

Sütőtökös zsemle csoki cseppel

 Édes zsemle sütőtökkel és csokival



Jó időbeosztással pont akkor kerül az  asztalra ez az édes zsemle amikor a desszert ideje elérkezik.


Hozzávalók:


3ek         meleg víz
20g         friss élesztő
20dkg     sütőtök püre
35dkg     finom liszt  (+ még 10 dkg szükség szerint)
15dkg     rétes liszt
20dkg     vaj
3db         tojás
10dkg     cukor
1tk          só
1tk          őrölt fahéj
10dkg     étcsoki csepp
               tej lekenésre


Elkészítés:


  • Egyenként hozzáadtam az  elkevert tojásokat, a maradék 25 dkg lisztet, rétes lisztet, puha vajat. 
  • A sütőtök víztartalmától, a felhasznált liszt minőségétől függően kell  vagy nem kell a + dkg liszt.
  • Én felhasználtam, a sütőtök elég sok víztartalommal rendelkezett.
  • Alaposan megdagasztottam, végén belekevertem a csokicseppet.
  • Tetővel lezárt tálban, kelesztő tálban 3 órát kelt szoba hőmérsékleten, majd enyhe lisztezett munkafelületen átgyúrtam.
  • Visszakerült a kelesztőtálba, ismét tetővel lezárva, hűtőszekrényben pihent egész éjszaka.

  • Reggel 30 percet pihent szoba hőmérsékleten, munkalapon.  Kb 10 dkg darabokat vágtam belőle, amiket megsodortam, közepére masnit kötöttem, az alul lévő véget felül hajtottam be, a felül lévő véget alul hajtottam be.

  • Sütőpapírral leterített sütőlapon további  másfél órát kelt, mielőtt sütőbe ment volna, tejjel lekentem.

  • 180°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 30 perc alatt megsült.





















2024. 04. 24.

Banános kókuszgolyó

Sütés nélküli gyorsan elkészíthető desszert


Három hozzávaló és 15 perc, máris tele a sütis doboz


Hozzávalók:

tésztához 


220g         banán 2 db
10g           kakaópor 
100g         kókuszreszelék+forgatáshoz
                 színes szórócukor forgatáshoz -opcionális

ha szükséges  mert nem elég nedves a kész golyó és nem veszi fel a  kókuszreszeléket

mázhoz
35g       cukor
30ml     citrom leve
7g          vaj


Elkészítés


  • A  banánokat pépesítettem, hozzáadtam a  kakaóport.
  • Kókusz reszeléket fokozatosan kevertem hozzá, a banán érettségétől  függően kevesebb / több kell.
  • Hűtést a gombócozáshoz nem igényel.
  • Kis golyókat kókusz reszelékbe forgattam.
  • Volt maradék színes szórócukrom a kókusz közé kevertem-opcionális

A banán érettségétől  függően előfordulhat kevés a nedvessége, nem veszi fel a kókuszreszeléket,
ez esetben  a citromos mázban megforgatható majd a kókuszba.

  • Mázhoz, cukrot összekeverjük a citrom levével, melegítés közben, majd az edényt a tűzhelyről levéve hozzáadjuk a vajat, mikor elolvadt, megforgatjuk benne  a süti golyókat.



























2024. 03. 22.

Grissini

 Roppanó, fűszeres nassolnivaló pálcika


Hozzávalók:

500 g      liszt
20 g        élesztő  friss
5 g          cukor
10 g        só
50 ml      olaj növényi
100 ml    víz
200 ml    tej
zöld fűszer



Elkészítés:
  • Kevés tejben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, megvártam   míg felfut.
  • Az átszitált liszthez adtam a sót, vizet, olajt, maradék tejet, fűszert.
  • Alaposan összedolgoztam.
  • Fél  órát pihentettem majd munkalapon átgyúrtam, kinyújtottam vékonyra
  • Grissini vágóval felszabtam 
  • Átraktam sütőlapra, a felszabott csíkokat  spatulával kicsit széthúztam hogy sütés közben ne tapadjanak össze.
  • 180°C-ra előmelegített sütőben megsültek.
 














2024. 02. 18.

Diós csiga

Kevés tészta sok dió töltelékkel diós csiga


Hozzávalók:
a tésztához


150g    kenyér liszt
150g    fehér liszt
1db      tojás M
0,5dl    olaj
70g      cukor
1tk       só
4g        élesztő szárított
1,5dl    tej



 

a töltelékhez
150g      dió darálva
80g        cukor
1db        citrom héj
1/2tk      fahéj
90g        barack lekvár
50g        aszalt vörös áfonya






Elkészítés:

  • Az átszitált lisztben elkevertem sót, hozzáadtam a felvert tojást, cukrot, olajat, meleg tejben elkevert élesztőt.
  • Összekevertem, tésztává dagasztottam.
  • 1 órát kelesztettem.
  • Kinyújtottam téglalap formára, rákentem a tölteléket, feltekertem a hosszabbik oldalán.
  • Kb  2 cm darabokra vágtam,  pitesütő formába sorakoztattam 
  • 180°C-ra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsült.

Töltelék elkészítése
  • Darált diót összekevertem cukorral, citrom reszelt héjával, őrölt fahéjjal, aszalt áfonyával,
  • végül a barack lekvár hozzáadásával krémes állagot kapott.















Vásárláshoz kupon az oldal sávban
ami 10%  kedvezményt ad