Lavash az örmény lapos kenyér
Puha lapos kenyér könnyen összehajtható tekerhető
Lavash Örmény lapos kenyérnek nevezik, de iráni gyökerekkel rendelkezik.
A lavash kovásztalan kenyér.
A Közel-Keleten gyakori de szerte a világon fogyasztják.
Az örmény konyha szerves része, az étel az örmény kultúra kifejezéseként felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára.
Az autentikus lavash: liszt, víz, só összetevőkből áll.
Ez a recept egy európai variáció.
Hozzávalók
50dkg búza liszt
1tk cukor
1tk só
2,5dkg élesztő-friss
3ek olaj
150ml tej
100ml víz
Elkészítés
- Kevés langyos vízben cukorral elkevertem az élesztőt.
- Átszitált lisztet, sót, élesztős vizet, langyos tejet, maradék langyos vizet összekevertem, hozzáadtam az olajat, tésztává gyúrtam.
- Rugalmas, puha, nem ragadós tészta lesz belőle.
- Meleg helyen kelesztő tálban lefedve pihent 1 órát.
- Miután megkelt, munkalapon átgyúrtam, 12 db-ra osztottam.
- Kilapítottam kinyújtottam kb 20-25 cm átmérőre.
- Meleg serpenyőben zsír nélkül mindkét oldalát megsütöttem.
- A lapokat nedves konyharuhával letakarva tartottam, de hűtőszekrényben légmentesen záródó dobozban 1-2 napig eltartható.
- Húsokhoz salátákhoz nagyon jó, töltve vagy csak önmagában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése