Hozzávalók:
50dkg finom liszt
1ek cukor
1ek só
1dl tej
2dkg élesztő-friss
2tk kömény-egész
néhány szál rozmaring-aprítva
3ek lenmag-szezámmag vegyesen
1db tojás
1db tojás sárgája
2dl habtejszín-magas zsírtartalmú
2dkg vaj
tetejét vízzel lefújni
Előkészítés:
A meglangyosított tejbe beleszórtam egy kevés cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt, összekevertem, tejére kevés lisztet szórtam és megvártam míg felfut.
Elkészítés:
A tálba szitált liszthez adtam a maradék cukrot, sót, fűszereket, magokat, tojást, tojássárgáját, felfutott élesztőt,majd apránként a habtejszínt. A dagasztás vége felé a vajat.
Amikor a tészta fényes, nem ragad a tálhoz, kelesztőtálba tettem-nem liszteztem a tálat.
Tetőt rázárva szobahőmérsékleten kb 45-50 perc alatt duplájára kelt.
A megkelt tésztát munkalapra fordítottam, lisztezést nem igényelt, átgyúrtam és 4 egyforma részre osztottam, gömbölyítettem.
Letakarva még kb 20 percet kelt.
A cipókból egyesével rudakat sodortam és a négy rudat összefontam.
A kalácsot sütőpapírral leterített sütőlapra fektettem, tetejét vízzel fújtam le. kb 30perc további kelesztés után 190°C-ra előmelegített sütőben kb 40perc alatt megsült.
Mivel nem akartam fényes felületű kalácsot, csak világosat, félidőben alufóliával letakartam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése