Az elkészítése nem macerás, csak időigényes. A végeredmény egy érdekes és finom kalács.
Hozzávalók:
a fehér tésztához
15dkg tönköly liszt világos
15dkg rétes liszt
7,5dkg kenyér liszt
1tk só
2,5dl tej
2,5dkg keményítő
5dkg vaj
1db citrom héja-reszelve
1db vanília rúd kikapart magja
9dkg cukor
5g élesztő-szárított
a világos barna tésztához
5g kakópor
1tk cukor
1tk tej
a sötét barna tésztához
15g kakaópor
2tk cukor
1ek tej
1db tojás-lekenésre
tetejére-opcionális
5dkg étcsokoládé
5dkg mogyoró
Előkészítés:
A tejben a keményítőt csomómentesre kevertem, majd tűzhelyen
besűrítettem, hőforrásról levéve hozzáadtam a vajat, kevergetve elolvad. Kihűtöttem a tejes keveréket.
Elkészítés:
Fehér tészta
-Összekevertem az átszitált liszteket a sóval, cukorral, élesztővel, reszelt citrom héjjal, vanília magokkal.
-Hozzáadtam a kihűlt tejes keveréket.
-Összedagasztottam, majd cipóvá formáztam.
-A cipóvá formázás után kettő részre osztottam, az egyék részt tetővel lezárt tálba raktam és két órát pihentettem szoba hőmérsékleten.
-A másik adag tésztából alakult ki a világos és a sötét barna tészta.
Világos barna tészta
-Az egyik adag fehér tésztát ketté vágtam majd az egyik részhez hozzá adtam a hozzávalóknál leírt kevesebb mennyiségű kakaót, cukrot és tejet.
-Alaposan összedolgoztam.
-Lezárt tálban szintén kettő órát pihentettem szoba hőmérsékleten.
Sötét barna tészta
-A maradék adag fehér tésztához adtam a hozzávalóknál leírt nagyobb mennyiségű kakaót, cukrot és tejet.
-Alaposan összedolgoztam.
-Lezárt tálban szintén kettő órát pihentettem szoba hőmérsékleten.
Összeállítás:
-Miután a tésztagombócok megkeltek mind a három színű tésztát további 7-7-7 darabra vágtam, gömbölyítettem, gombóccá igazítottam.
-Egy világos barna gombócot kb 20 cm hengerré sodortam.
-Majd egy sötét barna gombócot ovál alakra nyújtottam és befedtem vele a világos barna rudat.
-Egy fehér gombócot szintén ovál alakra nyújtottam és belecsomagoltam az előzőleg összeállított barna rudakat.
-Igy lett a 3 különböző tészta gombócból egy rúd tészta.
-A további gombócokat is hasonlóan készítettem el.
-A művelet végére lett 7 db tészta rúd.
-Sütőpapírral kibéleltem egy 26x13 cm-es szögletes formát és beleraktam a tészta rudakat. Alulra hármat, felülre négyet. A formában két órát szoba hőmérsékleten kelesztettem.
-Tetejét tojással lekentem és 180°C-ra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb 35 perc alatt megsült.
-Miután kihűlt, olvasztott csokoládéval megöntöztem és durvára aprított mogyorót szórtam a tetejére.
-A savanykás ízvilágú Lemond Curddal is nagyon finom.
-A savanykás ízvilágú Lemond Curddal is nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése