Vanília mártás alatt készre sült bécsi túrós palacsinta
A bécsi palacsinta Francia országból származik, onnét került Bécsbe, majd Romániába, akiktől mi is átvettük.
Ez a variáció kicsit eltér a szokásostól érdemes kipróbálni az elkészítésére fordított idő felülmúlj az ízélményt.
Hozzávalók:
a palacsintához
300g liszt
3db tojás
3dl tej
30g cukor
3,5dl szénsavas víz
40g vaj
só
Elkészítése:
- Tojást cukorral sóval habosra kevertem, váltakozva adtam hozzá a tejet és lisztet.
- Simára, csomómentesre kevertem.
- Hozzákevertem az olvasztott vajat, szénsavas vízzel lazítottam.
- 1óra pihentetés jót tesz az állagának.
- Palacsinta sütőben kisütöttem.
a vanília szószhoz
300ml tej
200ml tejszín
100g tejföl
5db tojássárgája
1db vanília rúd
10g liszt
30g vaj
150g cukor
só
Elkészítése:
- Tejet tejszínt összekevertem, hozzáadtam a sót, vanília kikapart magját valamint a vanília burkot is. (ezt a végén el kell távolítani )
- Elkezdtem főzni.
- Hozzáadtam a lisztben elkevert vajat ( sűrítésnek )
- Felforraltam a tejes tejszínes lisztes vajas keveréket.
- Közben a tojássárgákat cukorral habosra kevertem, hozzáadtam apránként lassan a forró tejes keveréket, folyamatos keverés közben. ( lassan, kevergetve, apránként )
- A z összekevert tejes tojásos keveréket vízgőz felett felfőztem 85-87°C tartományban.
- Folyamatos keverés közben lehűtöttem.
- Lehűlt állapotában hozzákevertem a tejfölt.
a töltelékhez
700g túró
100g tejföl
3db tojás
120g cukor
1/2db citrom héja+leve
1/2db narancs héja +leve
mazsola opcionális nálam nem került bele
Elkészítése:
- Tojás sárgákat a cukor felével habosítottam.
- Hozzáadtam az áttört túrót, citrom - narancs levét és reszelt héját, tejfölt, maradék cukorral felvert tojás fehérjét.
- Átkevertem.
- ( Mindenki más - más alapanyagot használ ha híg lenne a töltelék lehet hozzá étkezési keményítőt adni )
Összeállítás
- Porcelán sütőformát zsiradékkal kikentem, kevés vanília szószt öntöttem az edénybe.
- A megsült palacsintákat megtöltöttem túrós töltelékkel, feltekertem, félbe (harmadba is lehet )
- vágtam, sütőtálba rakosgattam a darabokat, fedéssel.
- Ráöntöttem a maradék vanília szószt.
- 190°C-ra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt átsült.
- Tálalás előtt pihentetés jó tesz, könnyebb szeletelni.
A receptet itt találtam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése