A kovásszal készült kelt tészta maga csoda, egy új ízvilág, egy új szerelem egy újonnan született család tag. Soha ne mondjad hogy SOHA, de aki elkezd a KOVÁSSZAL dolgozni az száműzi az élesztőt az életéből. Amibe élesztő kell azt kovásszal is ellehet készíteni, csak létre kell hozni és életben kell tartani.
Első kovászos sütésem ezek a csigák voltak, a kovászom még nem elég erős, de minden sütésnél erősödik, és egyre jobb lesz tőle a tészta állaga. A kis buborékok azért már felbukkantak.
Hozzávalók:
a tésztához
30dkg világos tönkölyliszt
20dkg rétes liszt
1,5dkg DW 1:4 negyedannyi
( vagy 6 dkg cukor )
2db tojássárga
7dkg vaj
3dl tej
22dkg édes kovász
a diós töltelékhez
15dkg dió-darálva
2,5dkg DW 1:4 negyedannyi
( vagy 10 dkg cukor )
2ek tej
1mk kardamon
2ek barack lekvár
a mákos töltelékhez
15dkg mák-darálva
2ek tej
2,5dkg DW 1:4 negyedannyi
( vagy 10 dkg cukor )
1mk fahéj
2ek áfonya lekvár
tetejére
lekenésre tojásban elkevert tej
durvára vágott dió
egész mák
Elkészítés:
-Az átszitált liszteket összekevertem a cukorpótlóval, hozzáadtam a tojássárgát tejet, kovászt.
-Elkezdem dagasztani, majd a dagasztás vége felé apránként hozzáadagoltam a puha vajat.
-Miután a tészta összeállt, munkalapra fordítottam és átgyúrtam.
-Csodás állag alakult ki élvezet volt vele dolgozni.
-Kelesztő tálba zártam és szoba hőmérsékleten pihent 1 órát.
-Még egyszer átgyúrtam, majd továbbra is a zárt kelesztő tálban hűtőszekrényben érlelődött 12 órát 6 °C-on.
-A 12 óra letelte után ( látványos emelkedés nem történik a hűtős érlelés alatt ) 20-25 percet pihent szoba hőmérsékleten.
-A tésztát ketté vettem, mindegyiket kinyújtottam kb 30x40 cm-re.
-Egyiket megtöltöttem diós, másikat mákos töltelékkel.
-Hosszabbik oldalánál fogva feltekertem ( mint a bejglit ).
-Kicsit megsodortam, majd lazán csigára tekertem.
-A feltekert csigák további 12 órára visszamentek a 6°C-os hűtőszekrénybe.
-A 12 óra letelte után 2,5 órát pihentek szoba hőmérsékleten.
-Tojásos tejjel lekentem, dióval / mákkal megszórtam a tésztát, 180°C-ra előmelegített sütőben kb 45 perc alatt megsült.
Töltelék elkészítése
-A darált magot összekevertem a cukorpótlóval, fűszerrel, lekvárral, majd a forró tejjel krémesre kevertem.
-Kihűlve megkentem vele a kinyújtott tésztát.
A hosszú érlelés-kelesztés folyamatától nem kell megijedni. Minden csak szervezés kérdése.
Ki kell gondolni mire készüljön el a kovászos kelt tészta és onnan kell visszaszámolni mikor induljon a kovász etetése, tészta dagasztása, érlelése, kelesztése, sütése.
A kovász létrehozásában és hűtős kelesztés technikájáról a Vadkovaszsuli blogról
inspirálódtam. Köszönöm Editnek a segítséget.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése