Puha kalács tésztában krémes töltelékkel fűszeres babka
Hozzávalók:
a tésztához
28dkg finom liszt
28dkg kenyér liszt
10g medvehagymás só
3db tojás M
150ml víz
7g instant élesztő
13dkg vaj
a töltelékhez
12dkg natur krémsajt
25dkg ricotta
10dkg tejföl
10dkg sajt-félzsíros
20dkg sonka-száraz füstölt
10g vaj
1db citrom leve
2csokor medvehagyma
só,bors
lekenésre
1db tojás
2dkg magkeverék-szezámmag, lenmag chiamag
Elkészítés:
- Langyos 50 ml vízben felfuttattam az élesztőt.
- Az átszitált lisztekkel összekevertem, a sót, tojásokat, élesztős vizet, a maradék vizet.
- Kicsit dagasztottam, majd apránként hozzáadtam a puha vajat,
- alaposan megdagasztottam a tésztát
- Kelesztő tálban 1 órát kelt.
Amíg kelt a tészta elkészítettem a tölteléket
- Egy serpenyőben a felolvasztott vajon kisütöttem az apróra felkockázott sonkát.
- Hozzáadtam a finomra aprított medvehagymát, kicsit átkevertem és levettem tűzhelyről.
- Összekevertem krémsajtot, ricottát, tejfölt, sót, borsot, citrom levet, finomra reszelt sajtot,
- belekevertem a sonkás medvehagymát.
A tölteléknek jót tesz ha hűtőben kicsit áthűl.
- A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrtam,
- kb 1 cm vastag téglalap formára nyújtottam.
- Megkentem a lehűlt töltelékkel, feltekertem a hosszabbik oldalán.
- Hosszában felvágtam -( végén kb 2 cm egyben hagytam ( könnyebb visszafordítani ) )
- A vágott oldalakat felfordítottam, a tekercs feleket egymás köré fontam, mindig a vágott éllel felfelé.
- A végét forma alá befordítottam a hogy ne nyíljon szét.
- Tetejét tojással lekentem, magokkal megszórtam.
- Nagyméretű 30x15 cm-es kenyérsütő formába helyeztem ahol 30 percet még kelt.
- 180°C-ra előmelegített sütőben kb 45-50 perig sült.
- Rácson kihűlt teljes hűlés után szeletelhető.
A receptet itt találtam változtatásokkal nálam így készült.
Medvehagymás só
Hozzávalók:
2csokor medvehagyma
50dkg tengeri só
Elkészítése:
- A medvehagymát késes aprítóban nagyon finomra, pépesre aprítottam.
- Hozzáadtam a sót, alaposan összekevertem.
- Nagyméretű tepsibe sütőpapírt terítettem rákentem a medvehagymás sós pépet,
- Sütőben 70°C-on 3 óra alatt megszárítottam.
- Csörgősre kell szárítani, ha vizes marad penészedni fog.
- Fűszeres üvegbe kanalaztam amiből könnyű adagolni főzéskor.
2023.04.10-ig MEDVEHAGYMA kupon kód beírásával 10% kedvezménnyel vásárolható minden termék 13.000 Ft kosárérték felett. Akciós termékekre is érvényes.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése