Gibanica, a balkán rétese. Elkészítése tájegységenként változik, a Mura vidékén az édesebb variáció az elterjedtebb.
Hozzávalók:
az omlós tésztához
15dkg finom liszt
10dkg vaj
5dkg cukor
1db tojás sárga
a rétes tésztához
50dkg rétes liszt
2tk só
3ek olaj
3dl víz
a túrós töltelékhez
90dkg túró
5dkg mazsola
8dkg cukor
1db vanílin cukor
1db tojás
az almás töltelékhez
80dkg alma-savanykás fajta
8dkg cukor
2tk fahéj
a diós töltelékhez
20dkg dió-darálva
8dkg cukor
2tk fahéj
1db citrom héja-reszelve
a mákos töltelékhez
20dkg mák-darálva
8dkg cukor
2tk fahéj
1db citrom héj-reszelve
az öntethez
60dkg tejföl
3db tojás
zsiradék a rétegek közé
Elkészítés:
-Az omlós tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal elkészítettem a tésztát, majd az összeállításig hűtőszekrényben pihent.
-A rétes tésztához a liszt közepébe öntöttem a hozzávalókat és nagyon alaposan összedolgoztam, míg sima és rugalmas nem lett.
-Olajjal lekentem a cipó tetejét, egy tálban pihent míg a töltelékek elkészültek.
-A túrós töltelékhez a túróval alaposan összekevertem a többi hozzávalót.
-A diós töltelékhez, a darált dióval összevegyítettem minden hozzávalót.
-A mákos töltelékhez, a darált mákkal összekevertem minden hozzávalót.
-Az almás töltelékhez a meghámozott, reszelt almához ( nem kell kinyomkodni ) hozzá kevertem a cukrot és a fahéjat.
Összeállítás:
-Egy nagyobb méretű és magasabb sütőtálat ( 35x25 cm ) kikentem zsiradékkal, belesimítottam a kinyújtott omlós tésztát.
-Rákentem a mák töltelék felét. Megöntöztem az öntettel és megcsepegtettem a zsiradékkal.
-A rétes tésztát 8 részre osztottam és egyenként kinyújtottam a sütőtál méretére.
-Egy kinyújtott rétes tésztával befedtem a mákos réteget.
-Rásimítottam a túrós töltelék felét. Megöntöztem az öntettel és megcsepegtettem a zsiradékkal. Egy újabb kinyújtott rétes tésztával lefedtem.
-Rásimítottam a diós töltelék felét, megöntöztem az öntettel és megcsepegtettem a zsiradékkal. Befedtem egy kinyújtott rétes lappal.
-Ráöntöttem a nyers, ízesített almatöltelék felét, megöntöztem az öntettel, megcsepegtettem a zsiradékkal, befedtem egy újabb nyújtott réteslappal.
-Ekkor elkészült a gibanica fele, még egyszer megismételtem a rétegezést, tetejét lefedtem az utolsó kinyújtott réteslappal, megöntöztem az öntettel, megcsepegtettem a zsiradékkal.
-170°C-ra előmelegített sütőben 75 perc alatt megsült.
Langyosra hűlve, ill. újra melegítve legideálisabb a fogyasztása.
-Tálaláskor lehet cukrot szitálni a tetejére de én mellőztem.
Tartalmas leves mellé vagy csak önállóan is fogyasztható. Nagyobb vendégség esetén több személynek ideális vendégváró és marasztaló étel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése