A sok gyümölccsel-almával készült süteménynek sülés közben szellőzni kell, különben eláztatja a tésztát. Ezt könnyű megakadályozni ha ha a tetejét fedetlenül hagyjuk vagy tésztarács kerül rá.
Egész évben készíthető ez a finom sütemény.
Egész évben készíthető ez a finom sütemény.
Hozzávalók:
a tésztához
45dkg liszt
15dkg cukor
20dkg vaj
1tk só
2db tojás sárgája
2ek tejföl
a töltelékhez
1kg alma tisztítva
10dkg cukor
2tk őrőlt fahéj
1/2csg vaniliás puding por-főzhető
5dkg durvára vágott dió
2db citrom leve
1db tojás lekenésre
1db tojás lekenésre
Előkészítés:
Tisztítás után az almát ledaráltam. Az univerzális darálóhoz 4 db szeletelő betét tartozik, az egyik betéttel könnyen és biztonságosan elvégezhető az alma aprítása tésztába. Meglocsoltam az egyik citrom levével.
Elkészítés:
- Az átszitált lisztet elmorzsoltam a vajjal, hozzáadtam a cukrot, sót, majd a tojássárgáját és a tejfölt. Miután összegyúrtam egy nagyobb és egy kisebb cipót formáztam, hűtőszekrényben tetővel lezárt tálban 1 órát pihentettem.
Közben elkészítettem a tölteléket.
- A cukrot aranybarnára pirítottam, majd a kinyomkodott almát hozzáadtam. Ráöntöttem a második citrom levét, fahéjat, valamint a felfogott almaléből 1/2 dl-ben elkevert pudingot. Az egészet éppen csak összeforgattam és levetem a tűzhelyről hűlni.
- A nagyobb tésztából kb 38 cm korongot nyújtottam, és egy 30 cm átmérőjű porcelán pitesütőbe terítettem. Az oldalánál a tésztát a bordákhoz nyomkodtam, a túllógó tésztaszéleket levágtam, az alját villával sűrűn megszurkáltam.
- Vak sütéssel elősütöttem a tésztát 180°C-on kb 15 percig.
- Durvára aprított dióval meghintettem a tészta alját, majd rászedtem a kihűlt tölteléket.
- A kisebb tésztát szögletes lapra nyújtottam és kb 2 cm széles csíkokat vágtam belőle, amit a töltelék tetejére rácsoztam.
- A lehulló tészta darabot összegyúrtam, 2 rudat formáztam majd összesodortam és a tészta tetejére fektettem szegélyként.
- Végül felvert tojással lekentem. 190°C-ra előmelegített sütőben kb 45 perc alatt megsült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése