Hozzávalók:
a tésztához
50dkg liszt
20dkg vaj
1tk só
1db tojás
1,75 dl tejföl
0,5dl tej
1tk cukor
2,5dkg élesztő-friss
a töltelékhez
20dkg füstölt sonka
1db lila hagyma
1tk vaj
rozmarig, só, bors ízlés szerint
1db tojás a tetejére lekenésre
Előkészítés:
-A tejben elkevertem a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt, kis idő után felfutott.
-A töltelékhez a hagymát finomra aprítottam, a sonkát nagyon apróra vágtam.
-Vajon megpároltam a hagymát, hozzáadtam a sonkát majd a fűszereket, lepirítottam majd a tűzről levéve kihűlt míg a tészta elkészült.
Elkészítés:
-Az átszitált lisztben elmorzsoltam a hideg, felkockázott vajat, belekevertem a sót, majd a közepére öntöttem a felfutott élesztőt, tojást és a tejfölt. Összegyúrtam, lágy de nem ragacsos tészta alakult ki.
-Lisztezett deszkán még átgyúrtam majd megtöltöttem a húsos töltelékkel, a következő módon.
-A tésztát fél cm vastagra nyújtottam, majd a töltelék háromnegyed részét rásimítottam, kicsit belenyomkodtam nyújtófával a tésztába.
-Ránézésre függőlegesen elharmadoltam a tésztát, és a bal szélső tészta részt a középső tészta részre hajtottam, majd a tetejére a jobb szélső tészta részt.
-Az így kapott tészta részre rásimítottam a maradék tölteléket, belenyomkodtam nyújtófával a tésztába.
-Majd a tészta felső harmadát visszahajtottam a közepéig, az alsó harmadát is a közepéig. Az így keletkezett tésztát egymásra hajtottam vagyis összecsuktam mint a könyvet.
-Lisztezett kelesztőtálba került a megtöltött tészta, éjszakára hűtőszekrényben pihenettem.
-Másnap lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtottam, 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam.
-Sütőpapírral leterített sütőlapon kelesztettem 50 percet, majd lekentem felvert tojással, és 190°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése