Tekert kalács tang zhong-gal
Hozzávalók:
a tang zhonghoz
25g liszt
150g víz
550g tönköly liszt
150g rétes liszt
40g DW 1:4 negyedannyi cukorhelyettesítő
( vagy 160g cukor )
2db tojás
30g élesztő
4dl tej
1tk cukor
70g vaj
3ek kakaópor
1db tojás
- A Tang Zhong technika egy természetes állomány javító eljárás, ősi japán technika amitől foszlósabb puhább lesz a kalács, kenyér, péksütemény ( amiben alkalmaztuk )
- Otthoni körülmények között készült pékárú állomány javítójának is nevezik
- Hogy mennyi tangzhong készüljön az a végső mennyiségtől függ mennyi liszttel dolgozunk.
- Folyadék ami lehet tej vagy víz 4-5-6 szoros lehet a liszthez viszonyítva.
- Az eljárás lényege: a folyamat során a lisztben lévő keményítő zselatinizálódik, dagasztás közben a liszt több folyadékot tud felvenni és megkötni, magasabbra tud emelkedni, foszlósabb lesz jobb lesz a textúrája
Elkészítés
A tang zhong
- A vizet forrásig melegítettem majd a továbbra is melegedő vízbe apránként hozzáadtam a lisztet.
- Habverővel kevergetve puding állagúra főztem.
- Mindez nem tartott tovább 1-2 percnél
- Előző este is elkészíthető, hűlt állapotba kell a tésztához adni.
- Nagyobb adag is készülhet, 1-3 napig zárt tálban hűtőszekrényben eltartható.
A kalács
- Az élesztőt kevés tejben a cukorral, felfuttattam, majd hozzáadtam az átszitált lisztekhez.
- Hozzáadtam a felvert tojást, az összes tang zhongot, cukorpotlót, tejet, összedagasztottam.
- Apránként hozzá került a puha vaj.
- Alaposan összedagasztottam, ketté vettem egyik adagba belekevertem a kakaóport, amit kevés tejben elkevertem
- Kelesztő tálban duplájára kelesztettem, kinyújtottam, a világosra fektettem a barnát, feltekertem.
- Tepsiben még 30 percet kelesztettem. Tojással lekentem a tetejét.
- 180˘-ra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsült.
- (A hozzáadott tej liszt fajtánként változhat lehet több vagy kevesebb, a sütési idő sütőnként változó, szintén lehet több vagy kevesebb )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése