Hozzávalók:
a tésztához
30dkg tönkölybúza liszt világos-vagy finom liszt
18dkg vaj
1tk só
7dkg cukor
1db tojás
a mákos töltelékhez
20dkg mák-darálva
2,5dl tej
5dkg búzadara
7,5dkg cukor
2,5dkg vaj
a túrós töltelékhez
50dkg krémtúró
2db tojás
1/2db narancs héja és leve
3dkg étkezési keményítő
30dkg alma-tisztítva
tetejére-opcionális
2dkg mogyoró szelet
Elkészítés:
-A tésztához az átszitált lisztet összekevertem a sóval, majd a hideg felkockázott vajat elmorzsoltam a lisztben, hozzákevertem a cukrot.
-Tojás hozzáadásával tésztává formáztam.
-Kinyújtottam és kibéleltem vele egy kivehető aljjal rendelkező 21x31 cm-es piteformát.
Sütőpapírral befedtem, kerámia sütőbabbal beterítettem, 180°C-os sütőben elősütöttem kb 15 percig.
-A mákos töltelékhez a tejet, cukrot, búzadarát, darált mákot folyamatos keveréssel felforraltam. Hozzáadtam a vajat, elkevertem. Kihűlt, míg a túrós töltelék elkészült.
-A túrós töltelékhez a túrót tojássárgával, cukorral, narancs levével és resztelt héjával krémesre kevertem. Beleforgattam az étkezési keményítőt.
-A tojás fehérjéből habot vertem és a felkockázott almával váltakozva a masszába kevertem.
Összeállítás:
-Az omlós elősütött tésztára öntöttem a mákos töltelék felét, majd ráterítettem az összes túrós tölteléket.
-A maradék mákos masszával bepöttyöztem a túró tetejét.
-Rászórtam a vágott mogyorót.
-180°C-ra előmelegített sütőben kb 45 perc alatt megsült.
-Miután langyosra hűlt, kiemeltem a formából és szépen kiadta a bordás oldalát.
Ez nagyon különleges és igazán finom lehet, szépen megsült ebben a formában. :-)
VálaszTörlésCsipike, ezzel a formával nagyon könnyű dolgozni, miután kihűl a tészta, könnyedén leemelhető és szeletelhető. A süti meg nagyon finom nem kellett tologatni hogy valaki már egye meg.
VálaszTörlés