Hozzávalók:
a fehér tésztához
30dkg tönkölybúza liszt világos12dkg cukor
10dkg vaj
1db citrom reszelt héja
1db vanília rúd kikapart magja
1db tojás
a mézes tésztához
30dkg tönkölybúza liszt világos
7dkg cukor
5dkg méz-olvasztva
10dkg vaj
1db citrom reszelt héja
1db vanília rúd kikapart magja
1db tojás
a zöld tésztához
28dkg tönkölybúza liszt világos
2dkg matcha tea por
12dkg cukor
10dkg vaj
1db citrom reszelt héja
1db vanília rúd kikapart magja
1db tojás
Elkészítés:
-Mindhárom tésztát külön külön készítettem el és külön nyújtottam ki.
-A zöld tésztánál a lisztbe kevertem el a teaport, a többi lépés már uaz.
-A mézes tésztánál a felolvasztott mézet összekevertem a tojással, a többi lépés uaz.
-A felkockázott HIDEG vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoltam a liszttel, majd hozzáadtam a cukrot, citrom héjat, vaníliát.
-A tojás hozzáadásával összeállítottam a tésztát.
-A tésztát tetővel lezárt tálban hűtőszekrényben 1órát pihentettem.
-A tésztát kinyújtottam kb fél cm vastagra és a sütipecséttel kiszúrtam-mintáztam. Sütőpapírral leterített sütőlapon
180°C-ara előmelegített sütőben kb 8-10 perc alatt megsült.
-Kívül roppanós belül puha kekszek készültek ami jól záródó süteményes dobozban sokáig eltartható
-A maradékok összegyurmázásával mintás kekszek is készülhetnek.
-A maradékok összegyurmázásával mintás kekszek is készülhetnek.
A rugós sütipecsét használata: a sütipecséttel kiszúrtam a tésztát, majd felemelés nélkül a rugót lenyomva megmintáztam. A rugó lenyomása többször is történhet, szép erős minta alakul ki, de fontos hogy ne mozduljon el a kiszúrt forma. Egy spatula segítségével átemeltem a kész tésztát a sütőpapírral leterített sütőlapra.
A tészta nyújtása, sem a sütipecsét használata nem igényelt lisztezést, a tészta hidegen tartása segítette ennek elkerülését.
A blogon további sütipecsétes kekszek:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése