Hozzávalók:
a tésztához:
25dkg liszt
12dkg vaj
1tk só
1db tojás
a töltelékhez:
10dkg vöröshagyma
30dkg főtt füstölt sonka
20dkg zöldborsó
2ek olaj
2db tojás
3dl tejföl
só, bors ízlés szerint
- A tésztához elmorzsoltam a vajat a liszttel, só és a tojás hozzáadásával összegyúrtam. Lezárt tálban hűtőszekrényben pihent míg a töltelék elkészült.
- A töltelékhez a megtisztított hagymát apróra vágtam. Serpenyőben felforrósított olajon megfuttattam, majd hozzáadtam a felkockázott sonkát, zöldborsót-felengedés nélkül, sót és a borsot. Kb 5 perc alatt összepirítottam, majd hűlni hagytam.
- A tésztát lisztezett munkafelületen kinyújtottam, majd kibéleltem vele egy 25 cm-es kivehető aljú pitesütő formát.
- A tésztára sütőpapírt terítettem és ráöntöttem a kerámia sütőgolyókat -sütőbabot, nehezéknek, hogy a tészta ne púposodjon fel.
- 180°C-ra előmelegített sütőben a tésztát elősütöttem 15 percig.
Lehetett volna a vaksütéshez babot vagy rizst is használni de mivel azt ki kell dobni az ilyen használat után, aki gyakran alkalmaz ilyen elősütést egy-két alkalom után megtérül.
- Az elősütés után sütőpapírral együtt kivettem a kerámia golyókat és helyére a tölteléket kanalaztam.
- A tojásokat felvertem, elkevertem a tejföllel és a töltelékre öntöttem.
- Kb 30-35 perc alatt megsül, 5 perc pihentetés után egy tálkára tettem a formát és leemeltem róla az oldalát.
- A pitesütő az aljával együtt került a tálaló tálra.
Salátával vagy önállóan fogyasztható.
Mivel a pitesütőm alja és oldala is perforált terítettem a sütő rácsra egy sütőpapírt, a híg öntetből szivárogna ki néhány csepp.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése