Lievito - Madre kovász készítése
A lievito madre egy olasz fajta kovász, lefordítva anyakovászt jelent.
Ez a kovász lisztet, mézet, vizet, olíva olajat tartalmaz.
Állítólag nagyobb a tűrőképessége mint etetés mint éhezés terén.
Használható, kenyérhez, péksüteményhez és mindabba amibe a hagyományos kovász kerülne.
Elkészítése kicsit több napig tart de megéri.
Hozzávalók:
-kenyér liszt, vagy rétes liszt, vagy tönköly liszt, vagy rozs liszt
-méz
-hidegen sajtolt extra szűz olíva olaj
-víz
-csírátlanított üveg 2 db
Elkészítés:
1. nap A kovász indítása tk tönköly lisztből
-Egy tálba öntöttem 20 dkg tk tönköly lisztet, 10 dkg langyos vizet, 2 dkg mézet.
Ezt alaposan összekevertem, összegyúrtam. (Akkorára formáztam hogy az üvegbe bele tudjam helyezni.)
-Lekentem kevés olíva olajjal, beleraktam az üvegbe, ollóval kereszt alakban bevágtam.
-Tetejét lezártam.
-Szoba hőmérsékleten érlelődik.
2. nap
-Növekszik a kovász.
-Ha nem indul meg a növekedés mert nem elég a hőmérséklet ajánlatos a mikrósütőbe költöztetni. Az enyém fázott, költözött.
-A mikrósütőben 3-4 dl vizet melegítettem, majd a kialakult pára már elindította a kovászt útjára. Ezt 2 x megismételtem a nap végére már így nézett ki.
3. nap
-Kivettem az üvegben lévő kovászpalántából 10 dkg-ot, tálban hozzáadtam 10 dkg lisztet, 50 ml langyos vizet. Alaposan összedolgoztam, tetejét lekentem kevés olíva olajjal, ollóval kereszt alakban bevágtam és egy másik üvegbe raktam.
-Az üvegben maradt kovász palántánkat kidobjuk.
4. nap
-Növekszik a kovász a mikrósütő biztosította állandó hőmérsékletben.
-Ha szükséges a 2. napnál leírt hőmérséklet növelés megismételhető.
5. nap
-Kivettem az üvegben lévő kovász palántából 10 dkg-ot. Egy tálban hozzáadtam
10 dkg lisztet és 50 ml langyos vizet. Alaposan összedolgoztam.
-Lekentem olívaolajjal, kereszt alakban bevágtam, egy másik üvegbe tettem, lezártam.
Hűtőszekrényben érleltem tovább 4 napig.
Ideális hőmérséklet 6 °C
-Az üvegben maradt kovászpalántát kidobtam.
6. 7. 8. nap
Hűtőszekrényben érik a kovász.
9.nap
-Kivettem a kovász palántámból 10 dkg-ot, 50 ml langyos vízzel alaposan elkevertem, majd hozzáadtam 10 dkg kenyérlisztet. alaposan összegyúrtam, gombócra formáztam, felületét lekentem olajjal és keresztbe bevágtam.
-Tisztára mosott üvegbe került, aminek a tetejét most is lezártam.
-Hűtőszekrényben érleletem tovább 5 napig.
10. 11. 12. 13.nap
Hűtőszekrényben érik a kovász.
14. nap
-A kovász palántából kivettem 10 dkg-ot elkevertem 50 ml langyos vízzel, majd 10 dkg kenyér liszttel elkevertem.
-Gombóccá formáztam, felületét leolajoztam és ismét ollóval bevágom. Tisztára mosott üvegbe rakom amit lezárok.
-Hűtőszekrénybe teszem 4 napra.
15.16.17. nap
-Hűtőszekrényben érik a kovász.
18. nap
-A növekvő kovászból kiveszek 10 dkg-ot, alaposan elkeverem 50 ml langyos vízzel, hozzáadok 10 dkg kenyér lisztet.
-Összegyúrtam, tiszta üvegbe raktam, lezártam
-Hűtőszekrénybe tettem 4 napra.
19. 20.21.
-Hűtőszekrényben érik a kovász.
22 nap
-A kovászból kivettem 10 dkg-ot, elkevertem 50 ml langyos vízzel, hozzáadtam 10 dkg kenyér lisztet, összekevertem. Tiszta üvegben, lezárva a konyhapulton pihent 24 órát.
-A 24 óra elteltével a kovász elkészült, használható a sütésre.
A maradék kovászból, ami a 10 dkg kivétele után maradt, édes kovászt készítettem.
A Levito Madre kovász elkészítésében a Vadkovasz suli blogról inspirálódtam.
Köszönöm Editnek a segítséget.
Kenyérsütéshez sütőkő, kelesztőkosár, sütőlemez, sütőforma... a www.sutnifozni.hu konyhafelszereléstől.
Köszönöm Editnek a segítséget.
Kenyérsütéshez sütőkő, kelesztőkosár, sütőlemez, sütőforma... a www.sutnifozni.hu konyhafelszereléstől.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése