Hozzávalók:
a tésztához
30dkg rétes liszt
30dkg kenyér liszt
30dkg finom liszt
4dkg élesztő-friss
2dl tejszín
2dl tej
2db tojás-egész
1db tojás-sárgája
5dkg vaj-olvasztva
12dkg cukor
2tk só
a dió töltelékhez:
21dkg dió-darálva
15dkg cukor
10dkg vörös és fekete mix
a mák töltelékhez:
21dkg mák-darálva
15dkg cukor
10dkg vörös és fekete mix
tetejére:
1db tojás-lekenéshez
3,5dkg szeletelt mandula-opcionális
A vörös és fekete mix: ezzel az elnevezéssel lehet vásárolni, aszalt vörös áfonya, aszalt fekete cseresznye és csokicsepp keveréke, 10dkg-os csomagolásban magyar cég terméke.
Előkészítés:
-Fél dl langyos tejben elkevertem 1tk cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, elkevertem, meleg helyen felfuttattam.
-A diót megdaráltam összekevertem a cukorral.
-A mákot szintén.
Elkészítés:
-Tálba szitáltam a liszteket, összeforgattam a sóval.
-Közepébe öntöttem a felfutott élesztőt, a tejszínt, maradék tejet, maradék cukrot, tojásokat. Elkezdtem dagasztani, mikor már kezdett összeállni apránként hozzáadagoltam az olvasztott vajat. Simára dagasztottam.
-Tetővel lezárt kelesztőtálban, szoba hőmérsékleten kb 1 óra alatt duplájára kelt.
-A tálból enyhén lisztezett munkalapra fordítottam, 6 egyforma részre osztottam, gömbölyítettem, letakarva 20 percet pihentettem.
- 3 db dió, 3 db mák tölteléket kapott.
-A tésztákat egyenként kinyújtottam kb 27x35 cm-re, egyenletesen rászórtam a dió töltelék harmadát, a mix harmadát. Hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekertem. Félre raktam.
- Még 2 db dióval töltött tésztát készítettem, majd a 3 diós tekercset hármas fonással összefontam.
-Sütőpapírral bélelt szűk, 35x14 cm-es sütőformába került.
Elkészítettem ui. a három mákos tekercset amit szintén hármas fonással összefontam, azt is egy szűk sütőformába helyeztem.
A formákban még 30 percet pihentek, sütőbe kerülés előtt tojással lekentem a tetejét, megszórtam szeletelt mandulával.
-180°c-ra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsült.