Eszközök Sütéshez Főzéshez

Sütnifőzni Konyhafelszerelési Webáruházban vásárláshoz kupon:BLOG24 15000 Ft kosárérték felett

2016. 01. 20.

Diós és mákos fonott kalács



Hozzávalók:


a tésztához
30dkg   rétes liszt
30dkg   kenyér liszt
30dkg   finom liszt
4dkg     élesztő-friss
2dl       tejszín
2dl       tej
2db      tojás-egész
1db      tojás-sárgája
5dkg    vaj-olvasztva
12dkg  cukor
2tk       só

a dió töltelékhez:
21dkg   dió-darálva
15dkg   cukor
10dkg   vörös és fekete mix

a mák töltelékhez:
21dkg   mák-darálva
15dkg   cukor
10dkg   vörös és fekete mix

tetejére:
1db        tojás-lekenéshez
3,5dkg   szeletelt mandula-opcionális

A vörös és fekete mix: ezzel az elnevezéssel lehet vásárolni, aszalt vörös áfonya, aszalt fekete cseresznye és csokicsepp  keveréke, 10dkg-os csomagolásban magyar cég terméke.




Előkészítés:

-Fél dl langyos tejben elkevertem 1tk cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, elkevertem, meleg helyen felfuttattam.
-A diót megdaráltam összekevertem a cukorral.
-A mákot szintén.

Elkészítés:

-Tálba szitáltam a liszteket, összeforgattam a  sóval.
-Közepébe öntöttem a felfutott élesztőt, a tejszínt, maradék tejet, maradék cukrot, tojásokat.  Elkezdtem dagasztani, mikor már kezdett összeállni apránként hozzáadagoltam az olvasztott vajat. Simára dagasztottam.
-Tetővel lezárt   kelesztőtálban,  szoba hőmérsékleten kb 1  óra alatt duplájára kelt.
-A tálból enyhén lisztezett munkalapra fordítottam, 6 egyforma részre osztottam, gömbölyítettem, letakarva  20 percet pihentettem.

- 3 db dió, 3 db mák tölteléket kapott.

-A tésztákat  egyenként kinyújtottam kb 27x35 cm-re, egyenletesen rászórtam a dió töltelék harmadát, a mix harmadát. Hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekertem. Félre raktam.
- Még 2 db dióval töltött tésztát készítettem, majd a 3 diós tekercset  hármas  fonással összefontam.
-Sütőpapírral bélelt szűk, 35x14 cm-es sütőformába  került.

Elkészítettem ui. a három mákos tekercset amit szintén  hármas fonással összefontam, azt is egy szűk sütőformába helyeztem.

A formákban még 30 percet pihentek, sütőbe kerülés előtt tojással lekentem a tetejét, megszórtam szeletelt mandulával.
-180°c-ra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsült.







                                                             eszközök sütéshez főzéshez

2016. 01. 12.

Mogyorós-mandarinos pite











Hozzávalók:

16dkg    tönkölybúza liszt-vagy finom liszt
10dkg    cukor
12dkg    vaj
1db        vanilin cukor
7dkg      mogyoró-durvára aprítva
7dkg      csoki csepp-süthető
4db        tojás
1tk         só
1db       citrom reszelt héja
1/2db    citrom leve
1/2db    narancs leve
20dkg   mandarin







Elkészítés:

-A vajat a cukrokkal, citromhéjjal, citrom  és narancs levével, krémesre kevertem.
-A liszttel összekevertem a csoki cseppet és a durvára aprított mogyorót, majd a  krémes  keverékhez adtam, apránként a tojás sárgáját is beledolgoztam.
-A tojás fehérjét kemény habbá vertem és a masszába forgattam.
-Egy 23 cm-es kerámia pite  formát vajjal kikentem és a masszát beleigazítottam.
-Tetejére a mandarin gerezdeket elrendezgettem.
-180°C-ra előmelegített sütőben  35-40 perc alatt megsült.
-Tetejére porcukor és néhány szem csokicsepp került.



                                     kerámia pitesütő a Sütnifözni konyhafelszerelési webshopban




                                                                  eszközök sütéshez főzéshez

2016. 01. 08.

Slanac







Albán pékség nyílt jó néhány éve városunkban én azóta szeretem ezt a  puha, letekerhető, sós  balkáni péksüteményt.
 





Hozzávalók:

50dkg   tönköly liszt világos-vagy finom liszt
2,5dl     tej
1tk        cukor
2,5dkg  élesztő-friss
1ek       só
0,5dl     olaj
10dkg   tejföl


tetejére
4ek    víz
3ek    liszt
1ek    só







Elkészítés:


-Langyos tejben elkevertem a cukrot majd belemorzsoltam az élesztőt. Felfutott.
-Az átszitált lisztet összekevertem a sóval.
-Hozzáadtam a felfutott élesztőt, olajat,  tejfölt.
-Alaposan összedolgoztam. Majd tetővel lezárt tálban 50 perc alatt duplájára kelesztettem.
-Enyhén lisztezett munkalapra  borítottam és 16db egyenlő részre osztottam. Kis gombócokra gömbölyítettem  és letakarva további 20 percet pihentettem.
-A kis gombócokat ovál alakra nyújtottam és feltekertem, kicsit megsodortam. Kb 22 cm hosszú lett.
-Miután az összeset kisodortam, sütőpapírral leterített sütőlemezre raktam 4-4 egymás mellé.
-A 4-4 darab sütés közben összesül és kis csoportok alakulnak ki. (ez a tészta jellegzetessége )
-200°C-ra előmelegített sütőben sütöttem  15 percig, majd  megöntöztem a sós -vizes-lisztes keverékkel. Tovább sütöttem még 10 percig.
-Forrón  is nagyon finom péksütemény.  Sajttekercs  mellé is adható.


Recept innen


                                                      eszközök konyhába a Sütnifözni websopból



2016. 01. 04.

Leopárd kalács









Ez a leopárd kalács is hasonló rétegezéssel készül mint a  Diós és mákos csavart kalácsom amivel a NoSalty receptversenyt megnyertem.
Az elkészítése nem macerás, csak időigényes. A  végeredmény egy érdekes és finom kalács.

Hozzávalók:

a fehér tésztához
15dkg  tönköly liszt világos
15dkg  rétes liszt
7,5dkg kenyér liszt
1tk       só
2,5dl    tej
2,5dkg keményítő
5dkg    vaj
1db      citrom héja-reszelve
1db      vanília rúd kikapart magja
9dkg    cukor
5g     élesztő-szárított


a világos barna tésztához
5g    kakópor
1tk   cukor
1tk   tej


a sötét barna tésztához
15g   kakaópor
2tk    cukor
1ek    tej


1db   tojás-lekenésre

tetejére-opcionális
5dkg   étcsokoládé
5dkg   mogyoró




Előkészítés:

A tejben a keményítőt csomómentesre kevertem, majd tűzhelyen 
besűrítettem, hőforrásról levéve hozzáadtam a vajat, kevergetve elolvad. Kihűtöttem a tejes keveréket.

Elkészítés:

Fehér tészta
-Összekevertem az átszitált liszteket a sóval, cukorral, élesztővel, reszelt citrom héjjal, vanília magokkal.
-Hozzáadtam a kihűlt  tejes keveréket.
-Összedagasztottam, majd cipóvá formáztam.
-A cipóvá formázás után kettő részre osztottam, az egyék részt tetővel lezárt tálba  raktam és két órát pihentettem szoba hőmérsékleten.
-A másik adag tésztából alakult ki a világos és a sötét barna tészta.

Világos barna tészta
-Az egyik adag fehér tésztát  ketté vágtam majd az egyik részhez hozzá adtam a  hozzávalóknál leírt kevesebb  mennyiségű kakaót, cukrot és tejet.
-Alaposan összedolgoztam.
-Lezárt tálban szintén  kettő órát pihentettem szoba hőmérsékleten.

Sötét barna tészta
-A maradék adag fehér tésztához adtam a hozzávalóknál leírt nagyobb mennyiségű kakaót, cukrot és tejet.
-Alaposan összedolgoztam.
-Lezárt tálban szintén kettő órát pihentettem szoba hőmérsékleten.

Összeállítás:

-Miután a tésztagombócok megkeltek mind a három színű  tésztát további 7-7-7 darabra vágtam, gömbölyítettem, gombóccá igazítottam.
-Egy világos barna gombócot  kb  20 cm hengerré sodortam.
-Majd  egy sötét barna gombócot ovál alakra nyújtottam  és befedtem vele a világos barna rudat.
-Egy  fehér gombócot szintén  ovál alakra nyújtottam és belecsomagoltam az előzőleg összeállított  barna rudakat.
-Igy lett  a 3 különböző tészta gombócból egy rúd tészta.
-A további gombócokat is hasonlóan készítettem el.
-A művelet végére lett  7 db  tészta rúd.
-Sütőpapírral kibéleltem egy 26x13 cm-es szögletes formát és beleraktam a  tészta rudakat. Alulra hármat, felülre  négyet. A formában két órát szoba hőmérsékleten kelesztettem.
-Tetejét  tojással lekentem és  180°C-ra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb 35 perc alatt megsült.

-Miután kihűlt, olvasztott csokoládéval megöntöztem és durvára aprított mogyorót szórtam a tetejére.

-A savanykás ízvilágú Lemond Curddal  is nagyon finom.