A kalács a NoSalty nyári receptversenyében a Szakmai Zsűri 1. helyezettje lett.
Hozzávalók:
a tésztához
30dkg finom liszt
30dkg rétes liszt
20dkg kenyér liszt
4dkg élesztő-friss
2dl tejszínhab
2,5dl tej
2db tojás-sárgája
1db tojás-egész
4dkg vaj
10dkg cukor
csipet só
a dió töltelékhez
25dkg dió-darált
18dkg cukor
7dkg mazsola
1,5dl tej
1db citrom reszelt héja
a mák töltelékhez
25dkg mák-darálva
18dkg cukor
1,5dl tej
7dkg fekete cseresznye-aszalt
1db citrom héja-reszelve
a tetejére
1db tojás
5dkg mogyoró forgács
Előkészítés:
Amíg a tészta kelt elkészítettem a töltelékeket.A darált mákot összekevertem a cukorral majd a tejjel leforráztam, belekevertem a többi hozzávalót is.
A diós töltelék is így készült.
A töltelékek, kihűlve kerültek a tésztára.
Elkészítés:
- Az átszitált liszteket összekevertem a sóval. Hozzáadtam a kevés tejben kis cukorral felfuttatott élesztőt, a maradék cukrot és tejet, tojásokat, tejszínhabot, olvasztott vajat.
- Puha tésztát gyúrtam amit kelesztő tálban szoba hőmérsékleten 50 perc alatt a duplájára kelesztettem.
- Miután megkelt, átgyúrtam, 12 részre osztottam és még 20 percig pihentettem.
- A tésztákat vékony téglalappá nyújtottam -a szűk sütőforma méretének megfelelően-rákentem 6 darabra a diós és 6 részre a mákos tölteléket. Hosszabb oldalán mindegyiket külön-külön feltekertem.
- Sütőpapírral bélelt szűk sütőformába-az enyém 30x14 cm-volt, raktam 6 diós rudat.
- Alul hármat, rá kettőt, a tetejére egy darabot.
- Egy másik formába ugyan így piramis szerűen a 6 mákos rudat.
- Tetejét felvert tojással megkentem, mogyoró forgáccsal megszórtam.
- A formában már nem kelesztettem. (én inkább töltelékes mint tésztás kalácsot szerettem volna, ezért nem kelesztettem, aki vastagabb tésztát szeretne az a formában kelesztheti még egy kicsit.)
- 180°C-ra előmelegített sütőben kb 35-40 perc alatt megsült.
eszközök sütéshez főzéshez
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése